Nettverk ombord – en oversikt over løsninger

  Å koble sammen maritim elektronikk ombord er i dag en selvfølge, og opp gjennom tidene har det vært en del løsninger i markedet. Her finner du en utfyllende oversikt og et fint utgangspunkt for videre googling på de ulike nettverks-standardene. Savner du noe så gi oss et vink!

  • NMEA2000
   Den gjeldende industristandarden i maritim nettverkskommunikasjon. Benytter CAN-bus (Control Area Networks) i sitt nettverksdesign som enkelt forklart er at all datatrafikk skjer over en strømsatt, endeterminert hovedkabel med avleggere på inntil 6-7 meter til hvert produkt som er tilkoblet nettverket via såkalte T-forgreininger. NMEA2000 har føringer for utforming av kabel og plugger som sikrer «plug and play» for deg som bruker. ProNav selger ferdige startpakker for NMEA2000-nettverk med alt du trenger for å koble sammen de første to enhetene.
  • NMEA2000 > SeaTalk ng
   En variant av NMEA2000 fra Raymarine som benytter NMEA2000-standarden men har en fysisk mindre plugg mot tilkoblede enheter gjennom bruk av overganger (Devicenet) og innebygd adapter i plotteren. Mer kompakt terminering kan gjøre trekking av kabler enklere. I tillegg har SeaTalk ng en ekstra, sjette leder som muliggjør kompabilitet og tilkobling mot eldre nettverk som benytter SeaTalk1 gjennom bruk av egne nettverksadaptere fra Raymarine. Kontakt din forhandler eller Raymarine om du trenger hjelp med SeaTalk.
  • NMEA2000 > SimNet (Simrad Intelligent Marine Network)
   SimNet er en nettverksløsning basert på NMEA 2000 standarden som blir benyttet i en del eldre løsninger fra produsenten Navico, hovedsaklig Simrad-produkter. SimNet har noe mindre plugg enn vanlig N2K-kabler, noe som forenkler trekking av kabler. Der finnes egne SimNet til Micro C-droppkabler som innebærer at man enkelt kan henge på SimNet-produkter på en NMEA2000 hovednettverkskabel (backbone). SimNet har også muligheten for kommunikasjon mot NMEA0183 (se under) via AT10-interface modul.
  • SeaTalk/SeaTalk1
   Raymarine sitt proprietære (produsenteide) nettverksdesign. Det kom samtidig som NMEA0183 (se under). SeaTalk1 er bygget inn i en del nyere Raymarine-plottere og er benevnelsen for bakoverkompabilitet med SeaTalk-standarden. I dag er imidlertid NMEA2000 å foretrekke dersom dette støttes. Kontakt din forhandler eller Raymarine om du har spørsmål rundt SeaTalk. Les mer hos Raymarine.
  • NMEA 0183
   NMEA0183 var den første industristandarden for maritime nettverk som kom for snart 30 år siden. Standarden er fortsatt vanlig på yrkesfartøy på bakgrunn av kompabilitet med en rekke etablerte systemer samt enkel installasjon ved lengre kabelstrekk. NMEA0183 benytter daisy chain-arkitektur der hvert tilkoblede produkt forlenger lenka til neste tilsluttede produkt osv. NMEA0183 har ingen standard for kabler eller plugger, og er mindre vanlig i fritidssegmentet der de fleste produkter nå har tatt steget til NMEA 2000. NMEA0183 leder som nevnt data og strøm fra punkt til punkt og krever konfigurasjon pr node.
  • TCIP/IP
   En pakkesvitsjet, adressebasert nettverksstandard/protokoll som gir nettverk med tilsluttede enheter i stjernetopologi via rutere/switch/hubs som tilrettelegger for punkt til punkt kommunikasjon mellom tilsluttede enheter. Følgende løsninger bygger på TCP/IP:
  • CAT5 nettverksplugg (RJ45)

   TCP/IP > Ethernet
   Består typisk av Cat5 kabel med RJ45-plugger.

  • TCP/IP > SeaTalkHS
   En førstegenerasjons-variant av ethernet fra Raymarine med marinisert terminering: Det er laget en vanntett kappe rundt RJ45-pluggen.
  • TCP/IP > RayNet
   Andregenerasjon-variant av ethernet fra Raymarine: Denne gangen ble RJ45-pluggen byttet helt ut med en vanntett, vibrasjonssikker skruplugg laget for maritimt miljø.
  • TCIP/IP > WiFi
   Stadig flere maritime produkter har støtte for trådløs kommunikasjon over TCP/IP-protokollen. Selv om trådløse nettverk ikke regnes som like robuste som kablede nettverk er gevinsten stor med henblikk på fleksibilitet og brukervennlighet.

  Videoer om maritime nettverk